Pumps for industrial jam production
The pumping systems for jams, jellies or jams must meet many requirements.
Die industrielle Marmeladenherstellung ist ein Industriezweig der Lebensmittelindustrie. Es werden Marmeladen, Gelees oder Konfitüren hergestellt. Marmeladen, Gelees oder Konfitüren sind Brotaufstriche verschiedener Früchte. Sie werden eingekocht und dabei wird ihnen ein bestimmter Zuckeranteil zugesetzt. Als Marmelade werden nur Zitrusfruchtmarmeladen bezeichnet. Die Produkte, welche aus anderen verschiedenen Früchten bestehen, heißen demnach deutschlandweit Konfitüre. Die Verordnung über Konfitüren und einige ähnliche Erzeugnisse regelt die verschiedenen Begrifflichkeiten.
Die industrielle Marmeladenherstellung
Die industriellen Koch- und Kühlprozesse der Konfitüren werden anhand der Kundenpräferenzen und der Produktbegebenheiten angepasst. Das Ziel der Herstellerfirmen ist hierbei immer eine ideale Produktqualität.
Zu Beginn der Produktionslinie wird das gewünschte Obst oder die Früchte gewaschen und gegebenenfalls entkernt und geschnitten. Manchmal wird ihnen bereits während dieses Produktionsschrittes Zucker zugesetzt. Die Vorbereitungsschritte für den folgenden Produktionsschritt der Beschickung ist das Abwiegen und das Auftauen der gefrorenen Früchte.
Während der Beschickung werden die Früchte mithilfe des Mannloches in die Abfüll- und Zubereitungsanlage gegeben. Als Mannloch wird in diesem Falle die Bearbeitungsöffnung der Anlagen bezeichnet. Schließlich wird Flüssigzucker über das Mannloch oder mithilfe eines Vakuums der Pumpanlage angesaugt.
Der nächste Produktionsschritt ist das Erhitzen. Innerhalb der Anlage wird die Fruchtmasse erhitzt. Dabei muss die Mischung ständig gerührt werden.
Während des nächsten Schrittes werden Zucker in kristalliner oder flüssiger Form, Pektin, Stärke und verschiedenste Aromastoffe hinzugefügt. Das Pektin wird als Pulver oder dispergiert verwendet. Unter Pektinen versteht man sogenannte pflanzliche Polysaccharide. Polysaccharide werden auch als Vielfachzucker bezeichnet.
Im Anschluss wird die Marmeladenmasse mithilfe eines Vakuum eingedickt. Dabei wird noch zusätzlich gerührt und weiterhin erhitzt. Bei Bedarf werden noch gewünschte Zutaten ergänzt oder erneut hinzugefügt.
Verpackt wird das fertige Produkt im Anschluss in Gläser, Flaschen, Container, Eimer oder Bags.
Um schädliche Mikroorganismen während des Produktionsprozesses abzutöten wird ein Pasteurisierungsprozess genutzt. Insbesondere Marmelade verlangt hierbei eine hohe Temperatur von über 90 Grad Celsius. In manchen Fällen kann sich eine derart hohe Temperatur negativ auf die Qualität des Endproduktes auswirken.
Die Anlagentechnik stößt hierbei auf einige Herausforderungen. Es muss gewährleistet sein, dass die Anlage die entsprechende Temperatur erbringen kann. Es kann hierbei nämlich entlang der Rohre zu Wärmeverlusten kommen, sodass die 90 Grad Celsius nicht erreicht werden können. Jedoch kann sich eine zu starke Überhitzung negativ auf den Geschmack auswirken. Es muss das ideale Mittelmaß gefunden werden.
Zu unseren Pumpen für die Lebensmittelindustrie
Which pumps or plant technology is best suited for the production and filling of jams, marmalades or jellies?
Some marmalades, jellies or jams vary greatly in their viscosity. There are very chunky jams, but also solid jellies. With all these viscosities, the pumping systems Maintain the product properties gently and a few more requisitions fulfill. There are some pumps that have sticky and viscous liquids have no problems. Within the wide range of applications of rotating positive displacement pumps, there is also the field of application for conveying jams.
Pumps manufactured according to the Moineau principle are ideal. This pumping technology combines a helical rotor with a helical stator. In this case, the rotor rotates within the stator. As a result, the product is transferred from the pump inlet to the pump outlet without damage. An example of a pump of such a model is the eccentric screw pump.
Even the wobble ring pump von Pumpsystem is ideal for transporting basic products when making jams and jams. The wobble ring pump impresses food manufacturers in particular because of its easy cleaning and maintenance. The wobble ring pump is very uncomplicated and SIP and CIP system friendly. You can find out more about the wobble ring pump in our product brochures or on our webpage.
What is the difference between marmalade, jam and jelly?
Die Ordinance on jams and some similar products defined a strict distinction between the various marmalade products in 2003. According to the Jam Ordinance, there are seven different sales names for sweet spread. In addition to the term marmalade, there is also jam and extra jam. There is also jelly and extra jelly and finally the name chestnut purée.
As jam Only a mixture of exclusively citrus fruits may be described. In addition to water and sugar, the proportion of citrus fruits must not be less than 200 grams per kilogram of finished product.
If the ingredients consist of types of sugar and/or aqueous extracts or juice of the fruit, it is jelly.
Various fruits such as strawberries, currants, blueberries, raspberries or blackberries can be found in jams again.
The history of marmalade
Die History of marmalade, which we know today dates back to the time of ancient Rome. At the beginning of the 20th century, archaeologists found some remains of plum butter within ancient clay vessels. Back then, too, people added sugar in the form of sugar cane to fruit puree.
The term marmalade comes from the Portuguese word Marmelada, which means as much as quince puree.
The marmalade that comes closest to ours today comes from Scotland. Scottish bitter orange marmalade It was created by a happy coincidence. At the end of the 18th century, a Scottish businessman obtained the raw, inedible bitter oranges. His wife thought of a way to eat the bitter fruit after all. She boiled them down and added lots of sugar to the mixture. Even today, Scottish orange marmalade is the most popular and well-known marmalade.
As a result, demand became higher and an industrial production method had to follow. In 1797, the Scottish couple Janet and James Keiller founded the first Marmalade factory. In the 20th century, the first industrially produced marmalade came to Germany. This was followed by several factories in southern Germany, which still exist today.
Before industrial production, cooking fruit and fruit was an activity of housewives throughout Germany. It helped some households get through the long winter period, which was not always guaranteed back then.
But even today, that has Preserving Fruit and fruit are still very popular and many make their own jams year after year. It is very uncomplicated and tastes very good in most cases.
If, in addition to the production process of jams, you are also interested in the bakery industry and pumps for large bakeries, you can find out more about this in this article. The bakery industry is a very important craft in the food industry throughout Germany. pump manufacturer had to find a solution for sticky yeast dough and highly viscous media, which we succeeded in doing as a pumpsystems with the wobbling ring pump.